20 Aralık 2007 Perşembe

Windows için Bazı Gerekli bilgiler

KLASÖRE TAŞI VE KLASÖRE KOPYALA
Herhangi bir klasöre sağ tıkladığınızda açılan menüde “Klasöre Taşı” ve “Klasöre Kopyala” gibi iki yeni seçeneğin olmasını isterseniz yapmanız gereken şu : Başlat\Çalıştır\regedit yazın.
HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\Con textMenuHandlers bölümüne gelin.

Klasöre Taşı için :
ContextMenuHandlers anahtarında sağ tıklayın ve açılan menüden Yeni/Anahtar komutuna tıklayın. Bu yeni anahtara “Move To” adını verin. Bu anahtarı bir kez tıklayın ve sağ taraftaki “Varsayılan” değerine çift tıklayarak şunları yazın.
{C2FBB631-2971-11d1-A18C-00C04FD75D13}

Klasöre Kopyala için :
Yine ContextMenuHandlers anahtarında sağ tıklayın ve açılan menüden tekrar Yeni/Anahtar komutuna tıklayın. Bu yeni anahtara da “Copy To” adını verin. Bu anahtarı bir kez tıklayın ve sağ taraftaki “Varsayılan” değerine çift tıklayarak şunları yazın.
{C2FBB630-2971-11d1-A18C-00C04FD75D13}

PENCERELERİ FARKLI BİR YERDEN KAPATMA
Açtığınız herhangi bir pencereyi sağ üst tarafta bulunan çarpı işareti dışında farklı bir yerden de kapatabilirsiniz. Sol üst tarafta açmış olduğunuz pencerenin ismi yazar. O' nun hemen önünde de bir simge vardır. O simgeye çift tıklayarak ta pencereyi kapatabilirsiniz.

RUNDLL HATA MESAJI
Bilgisayarınız açılırken RUNDLL hata mesajı veriyorsa, ama sistem huzur içerisinde çalışıyorsa yapacağınız şey şu : Başlat\Çalıştır\regedit yazın.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MICROSOFT\WINDOWS\CURR ENT VERSION\RUN
bölümüne gelin ve hata iletisinde verilen adres satırını silin.

RUNTIME HATA MESAJI
Bilgisayarınız açılırken RUNTIME hata mesajı veriyorsa, ama sistem huzur içerisinde çalışıyorsa yapacağınız şey şu : Başlat\Çalıştır\regedit yazın.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MICROSOFT\WINDOWS\CURR ENT VERSION\RUNSERVICES
bölümüne gelin ve hata iletisinde verilen adres satırını silin.

KAYIT DEFTERİNİ GERİ YÜKLEME
1-Bilgisayarı MS-DOS Kipinde başlatın.
2-MS-DOS komut isteminde, scanreg \restore yazın.
3-Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Bu işlemler sonucunda bilgisayarınız, başarılı bir biçimde başlattığı son duruma geri alınacaktır.

DAHA HIZLI AÇILIŞ
Windows dosyaları açarken küçük bir animasyon gösterir. Bunu engelleyerek bilgisayarın performansını arttırın. Bunun için Registry editörünü çalıştırın (Başlat\Çalıştır\regedit).
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics
anahtarında MinAnimate adında DWORD değeri oluşturun. Bunun değerini 0 yaptığınızda animasyon artık gösterilmez. 1 yaparsanız tekrar etkinleşir.

TÜM DOSYALAR İÇİN HIZLI BAKIŞ
Registry editörünü çalıştırın (Başlat\Çalıştır\regedit).
HKEY_CLASSES_ROOT
anahtarı altında * karekteri taşıyan ilk anahtarı seçin. Quickview adında yeni tuş oluşturun.Varsayılan kaydına * verisini girin.

KISAYOL OKLARINDAN KURTULMAK
Registry editörünü çalıştırın (Başlat\Çalıştır\regedit).
HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile
anahtarını arayın ve IsShort veya IsShortcut kaydını silin.

"KISAYOL" YAZISINI SİLMEK
Registry editörünü çalıştırın (Başlat\Çalıştır\regedit).
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer
anahtarında link kaydını bulun ve değerini 00 00 00 00 olarak değiştirin.

BELGELER MENÜSÜNÜ GİZLEMEK
Registry editörünü çalıştırın (Başlat\Çalıştır\regedit).
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\Explorer
anahtarına gelin NorecentDocsMenu adında DWORD değeri oluşturun ve değerini 1 yapın.

WINDOWS LOGOLARININ İPTAL EDİLMESİ
Sistem açılışındaki Windows logosu işletim sisteminin açılışını geciktirir. Bunları iptal etmek için C dizinindeki MSDOS.SYS dosyasına sağ tuşla tıklayın ve Özellikler komutunu çalıştırın. Bu dosya gizli özelliğine sahiptir, bu yüzden gerekirse Araçlar\Klasör Seçenekleri\Görünüm altındaki Tüm Dosyaları Göster seçeneğini işaretleyin. Daha sonra dosyanın Salt Okunur olma özelliğini kaldırın ve Tamam düğmesine tıklayın. Dosyaya çift tıklayıp bir editörde (Örn. Not Defteri) açılmasını sağlayın. Options bölümünde Logo=0 satırını girin. Windows 95 ile çalışıyorsanız Logo=Off girin. Dosyayı kaydedin ve yazma korumasını (salt okunur) tekrar etkinleştirin. Bir sonraki Windows açılışında artık logolar görünmeyecektir.

DİSKET SÜRÜCÜLERİNİN ARANMASININ İPTAL EDİLMESİ
Windows standart ayar olarak her açılışta varolan disket sürücülerini arar. Ancak disket sürücülerde çok nadiren bir değişiklik olacağı için, bu seçeneği iptal edebilir ve böylece açılışı biraz daha hızlandırabilirsiniz. Bilgisayarım' a sağ tuşla tıklayıp Özellikler' ine girin. Başarım\Dosya Sistemi' ne girin ve Disket sekmesine geçin. Buradaki "Bilgisayarımı her başlattığımda yeni disket sürücüleri ara" seçeneğini iptal edin ve yeni ayarı Tamam ile onaylayın.

OTOMATİK SCANDISK ÇALIŞMASININ İPTAL EDİLMESİ
Windows' u öngörüldüğü gibi Başlat menüsü üzerinden kapatmazsanız bir sonraki sistem açılışında otomatik olarak Scandisk devreye girer ve sabitdiskteki hataları aramaya başlar. Bu işlemin gereksiz olduğunu ve çok uzun sürdüğünü düşünüyorsanız bu fonksiyonu tamamen iptal edebilirsiniz. Bunun için Başlat\Çalıştır\msconfig komutunu girin ve Tamam tuşuna basarak Sistem Yapılandırma Hizmet Programı' nı çalıştırın. Genel sekmesinde Gelişmiş düğmesini tıklayın ve "Hatalı kapatmadan sonra scandisk devre dışı kalsın" seçeneğini işaretleyin. Daha sonra tüm pencereleri Tamam ile kapatın ve Windows' un yeniden başlatılmasına izin verin.

AÇILIŞTAKİ GEREKSİZ ARAMAYI ENGELLEMEK
Windows açılışta WINSTART.BAT dosyasını arar ve bunun komutlarını otomatik olarak çalıştırır. İşletim sistemi burada varolan tüm sabitdisklerde bu dosyayı arar ve bu da açılış işlemini geciktirir. Bu yüzden Not Defteri editörü ile C:\WINDOWS dizininde boş bir WINSTART.BAT dosyası oluşturun. Windows açılışı böylece sabitdisk hızına göre birkaç saniye daha hızlı gerçekleşir.

CAHCE İÇİN DOSYA VE YOL ADINI ARTTIRMAK
Windows son olarak açılan dosya adlarını ve yollarını (Path) özel cache belleğinde (önbellek) tutar. Bir dosyayı ikinci defa açmak istediğinizde, bu dosyanın sabitdiskteki yerini, dosya sisteminin FAT' i üzerinden tespit etmesine gerek yoktur, bunun yerine hızlı cache' den alabilir. Bu belleği de artırmanız mümkün. Bilgisayarım simgesine sağ tuşla tıklayarak Özellikler' ini açın. Başarım sekmesine geçin ve Dosya Sistemi' ne tıklayın. Açılan pencerede "Bu makinenin belirgin rolü" alanında Ağ sunucusu' nu seçin ve açık tüm pencereleri Tamam ile kapatın.

SİSTEMİ YAVAŞLATAN SES DOSYALARININ İPTAL EDİLMESİ
Windows açılışındaki ve programların çalıştırılmasındaki en büyük frenleyicilerden biri de bunlarla ilgili ses olaylarıdır. Bu yüzden bunları komple iptal edebilirsiniz. Bunu yapmak için Denetim Masası' na girmeniz gerekiyor. Ses bölümünde sırayla önünde hoparlör simgesi olan tüm olayları tek tek işaretleyin. Ses alanındaki Ad açılır menüsünden de Yok' u seçin ve son olarak Tamam ile değişiklikleri onaylayın.

YAVAŞ AÇILAN MENÜLERİ DAHA HIZLI AÇMAK
Windows menüleri standart ayarlı olarak her zaman kısa bir duraklamadan sonra açılırlar. Bunun daha hızlı gerçekleşmesi için Registry editörünü çalıştırın (Başlat\Çalıştır\regedit).
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop
dizinine geçin. Burada MenuShowDelay kaydını arayın. Böyle bir kayıt yoksa kendiniz oluşturun (Sağ tuşla tıklayarak). Bu kaydın değeri menülerin gecikme süresini milisaniye olarak ifade eder. Maksimum 65000 değerini girebilirsiniz. 0 girdiğinizdeyse gecikme ortadan kalkacaktır. Windows Me ve 2000' de sağ fare tuşu ile masaüstüne tıklayıp Özellikler' e girebilirsiniz burada Efektler sekmesine geçip "Menü ve araç ipuçları için geçiş efekti kullan" seçeneğinin önündeki onay kutusunu iptal edebilirsiniz.

SANAL BELLEK
Windows, takas dosyasının boyutunu sürekli olarak güncel bellek ihtiyacına göre ayarlar. Bunun için de sürekli olarak sabitdiske erişir ve sistemin çok yavaşlamasına neden olur. Dosyaya sabit bir büyüklük verirseniz, sabitdisk erişimlerinin sıklığı azalır. Bilgisayarım simgesine sağ fare tuşu ile tıklayın ve Başarım sekmesine geçin. Sanal Bellek' e tıklayın ve "Sanal Bellek ayarlarımı kendim belirleyeyim" seçeneğini işaretleyin. En az ve En çok alanlarına 384MB yazın ve Tamam düğmesine tıklayın. Güvenlik sorgusunu onaylayın ve Windows' un yeniden başlatılmasını sağlayın.

PROGRAMLARIN OTOMATİK BAŞLAMASINI ENGELLEMEK
Çoğu program kurulum esnasında Başlangıçta (Startup) grubuna kendini kaydeder, ya da Windows açılışında Registry' den yüklenirler. Windows bu yüzden daha yavaş açılır. Otomatik açılışı engellemek için, Başlat\Çalıştır\msconfig programını çalıştırın. Başlangıç sekmesinden ihtiyaç duymadığınız program açılışlarını pasif duruma getirebilirsiniz.

BIOS' U YÜKLETMEDEN DAHA HIZLI BOOT ETMEK
Windows' u yeniden başlattığınızda, işletim sistemi bilgisayarı kapatır ve tekrar açar. Komutu çalıştırırken ek olarak Shift tuşuna basarsanız işlem daha çabuk gerçekleşir. Zira bu durumda sadece Windows yeniden yüklenir, BIOS tekrardan yüklenmez

Windows için Bazı Gerekli bilgiler Windows için Bazı Gerekli bilgiler Windows için Bazı Gerekli bilgiler Windows için Bazı Gerekli bilgiler Windows için Bazı Gerekli bilgiler Windows için Bazı Gerekli bilgiler